Alla on esiteltynä kuvin ja sanoin huomionarvoisia esimerkkejä koirien kohtaamis- ja ohitustilanteista.


Kuvan tilanne on ihanteellinen; kaksi toisilleen vierasta ihmistä ja koiraa ovat pysähtyneet keskustelemaan ja vaihtamaan ajatuksia rodusta.
Koirat käyttäytyvät toisiaan kohtaan ystävällisesti ja rauhanomaisesti -juuri kuten oikein sosiaalistetun, ikäviltä kokemuksilta välttyneen ja hyvin koulutetun koiran kuuluukin.

Jos koirasi on vihreän nauhan kantaja, tämä olisi ihanteellinen päätös pysähdykselle ennen matkan jatkamista.
Tämän tyyppisestä tilanteesta voi saada alkunsa rento ja mukava leikkituokio,
mikäli koirien välille syntyy luottamusta tovin rauhallisen kommunikoinnin jälkeen.Huomaathan, että myös kesken leikin koirien välillä pitäisi olla havaittavissa tämän tyyppinen leikin tauko, ns. välitunti:
Pieni hetki jonka aikana koirat eivät katso toisiansa ja ovat rauhallisia, kunnes leikki taas jatkuu. Mikäli näitä leikin välitunteja ei esiinny säännöllisesti, on leikki kiihtymässä ja tunnetila koirien kesken kiristymässä.


Huomaathan, että koira voi myös jännittyneenä vältellä toisen koiran katsetta, tällöin koiran olemuksesta on aistittavissa ettei se halua joutua lähelle toista koiraa; rentous ja ystävällinen kontaktinotto puuttuu.

Ethän pakota koiraa "tykkäämään" vieraista koirista.
Minkään koiran ei tarvitse olla aivan lähellä vierasta koiraa,
jos se ei ole sille mielekästä.


Koulutusvinkki: Opeta koirallesi, että leikkituokio toisen koiran kanssa voi alkaa aina vain rauhallisen ja kuuliaisen hetken jälkeen ja vasta luvan kanssa (kts. 1.kuva).
Tämä on järkevää ja oikeudenmukaista koiraa kohtaan,
sillä tällöin koira ei opi suhtautumaan muihin koiriin kiihkeästi ja singahtelemaan niitä päin kadulla leikkihetken toivossa.

Opetathan koirallesi, ettei ohitushetkellä tempoilla toista kohti eikä tuijoteta toista.
Kuvan tilanteessa kaikki sujuu mallikkaasti ja ohitushetki oli rento molempien koirien keskittyessä omistajiinsa.


Kohtisuoraan toista kohti kävelemistä voi välttää myös kapealla tiellä kehon rintamasuunnan huomioimisella.

Vältä pari yleistä virhettä: hihnasta vetäminen ja koiran haistelemisen estäminen sen nähtyä toisen koiran.
Lähestymishetkellä oma koiramme saattaa pyrkiä vaihtamaan puolta, pyrkien ottamaan etäisyyttä toiseen koiraan, ethän estä tätä koirasi toimintaa.

Onneksi voimme viestiä myös omalla käytöksellämme koiralle paljon! Ja harjoitus tekee mestarin, usein häpeä on hyvän harjoituksen tiellä, joten karistathan sen!


Hyvin koulutettu ja yleensä hienosti muut koirat ohittava koirakin voi ärsyyntyä kuvan tilanteesta.

Tilanne ei ole aivan helppo mustalle koiralle, mutta vaikeasta tilanteesta huolimatta se kykenee kääntymään omistajansa puoleen ja jatkamaan matkaa.
Tämä ei todella ole mikään itsestäänselvyys !

Omistaja toimii esimerkillisesti, kun hän ei nyi koiraa pitkällä hihnalla vaan on koiransa tukena ja ohjaa varmoin ottein koiraa kohti rauhallisempaa tilannetta.

Huomasithan, että kuvan mustalla koiralla roikkuu hihnassa keltainen nauha, koirakko toivoo saavansa ulkoilla huoletta ilman pelkoa lähelle tulevista koirista !
Kuvan tilanteessa tätä viestiä ei kunnioitettu.Tämän kuvan tilanne on kaikille osapuolille parempi ja turvallisempi!
On hyvä kulkea itse oman ja toisen koiran välissä, tällöin koirat eivät joudu ohittamaan vierekkäin.

Koska hetki sitten ollut ohitustilanne
(ylempi kuva) oli mustalle koiralle epämiellyttävä ja vaikea, huomaa tästä kuvasta selvän merkin siitä ettei seuraava ohitus ollut mustan koiran mielestä rento ja mukava; edellinen tilanne on vielä sen mielessä joten kieli lipoo nenänpäätä ja korvat painuvat hieman taakse.

Mustalla koiralla on selkeästi epävarma olo ohitushetkellä.Vetäminen vääristää koiran lähettämiä signaaleita, kun kehon asento ja ilmeet vedon myötä muuttuvat, tällöin vastaantuleva koira voi tulkita virheellisesti tilannetta ja hässäkkä on valmis!
Lisäksi vetävä koira on usein jo valmiiksi kiihtynyt ja jännittynyt ja näin ollen altis aloittamaan rähjäämisen.
Pään ja/tai etuosan laskeminen jäykästi selkälinjan tasolle tai vielä alemmas edeltää hyökkäystä.
Ei siis ihme, jos vastaantulija ärsyyntyy tällä tavoin käyttäytyvästä koirasta!

Ohjaa koiraasi ajoissa etäämmälle ennen kuin se hyökkää kohti toista koiraa.
Jos et voi muuta, lakkaa etenemästä toista koiraa kohti ja estä koirasi singahtaminen toista koiraa päin niin hyvin kuin mahdollista ottamalla riittävän läheltä pantaa/valjaita pitävä ote.


Kuvan tuijotus tietää ongelmia.

Mikäli koirasi alkaa tuijottamaan kuvan tyyliin, älä mene enää yhtään lähemmäs toista koiraa, sillä tilanne on jo ajautunut huonoksi !

Vastaantulijana voit myös olla huomaavainen ja ehkäistä ei toivottua käytöstä; kuvan kaltaisen tilanteen havaitessasi kierrä tuijottava koira riittävän kaukaa, jotta se pääsee palautumaan jännittyneisyydestään.
Näin on hyvä toimia myös ylemmän kuvan tilanteessa, kun koira vasta on laskemassa päätään / etuosaansa hieman alemmas.

Tämä on tärkeää etenkin, jos huomaat toisen koiran omistajan olevan hädissään tai oma koirasi meinaa hätääntyä.

Toisinaan rauhaa viestivä koira voi jopa kääntää rennosti toiselle koiralle selkänsä ja viestiä näin haluavansa säilyttää rauhan ja pienen välimatkan vieraaseen koiraan.

Kunnioita viestiä, ethän vie omaa koiraasi tällä tavoin käyttäyvyän koiran luokse!

Jos olisit kuvan mustan koiran taluttaja, olisitko itse kuvan tilanteessa rento? -Niinpä.

Valitettavasti ohitustilanteet hyvin hallitseva koirakin voi kimmastua äkisti kohti pyrkivästä koirasta ja/tai aistiessaan omistajansa hätääntyvän.


Ulkoilu voi muuttua hyvin ikäväksi omistajalle, mikäli hän joutuu jännittämään vastaantulevien koirien käyttäytymistä ja huomaamaan tämän heikentävän myös hänen oman koiransa käytöstä.

Muistathan, ettei ole soveliasta päästää omaa kilttiäkään koiraa etenemään suoraan kohti toista koiraa naru pitkällä !
Ollessasi metsässä ulkoilemassa rennosti oman koirasi kanssa, koetko mielelläsi kuvan kaltaisen tilanteen:

Vapaana teitä kohti säntää vieras koira
-Et varmasti, eikä haluaisi kukaan muukaan kokea!

Jos kuitenkin joudut tällaiseen tilanteeseen pyri olemaan mahdollisimman rento ja varman rauhallinen.
Et voi enää tehdä muuta kuin pahentaa tilannetta omalla hätäilyllä -Helpommin sanottu kuin tehty, harjoittele ajattelemalla tilanteita.


Metsään koiralle voi laittaa valjaat ja 20-50 m pitkän narun, tällöin koira saa kokea vapauden tuntua ja sinulla säilyy aina varmuus siitä, ettei koirasi pääse aiheuttamaan vahinkoa ja säikyttelemään muita sekä oppimaan ei toivottuja tapoja.


On ehkä hyvä välttää toisten takapihametsiä, joissa talon koirat voivat tehdä myös syrjemmillä seuduilla omatoimiulkoiluja.
Metsäalue voi myös kuulua omakotitalon omistukseen ja näin ollen koirat ovat omalla pihalla!
Jos koirasi on tullut metsässä kirmatessaan aina kutsusta luokse silloin, kun lähistöllä ei ole ollut mitään mielenkiintoista, tämä ei tarkoita sitä että koirasi luoksetulo olisi varma.

Jos selviät toistuvasti teillä ja erilaisissa paikoissa liikkuessasi koirasi kanssa mitä erilaisemmista ohitustilanteista ja häiriöistä joutumatta käyttämään hihnaa apunasi,
on luoksetulo jo melko hyvällä mallilla.


Erityisen tärkeää on koirasi mielentila, mikäli koirasi säilyttää muiden koirien näkemisestä huolimatta tasaisen rennon mielentilan on tilanne oikein hyvä -Onneksi olkoon!

Jos hihna kiristyy, joudut muuten turvautumaan hihnan käyttöön tai koirasi mielentila muuttuu selvästi toisen koiran havaitsemisesta, ei koirasi luoksetulo ole lähelläkään 100%:a.


Aina fyysiset vammat eivät ole niitä vakavimpia, mutta henkiset sitäkin vakavampia ja toisinaan myös vaikeasti korjattavia, joten sinun vapaana kirmaava koira voi aiheuttaa pahimmassa tapauksessa suuren vahingon pelkästään säikyttelemällä -Koiran koolla ei tässä ole merkitystä.

On kuitenkin hyvä tiedostaa myös se, että toisinaan omistajalle jää koiraa pahemmat jännitystilat päälle ja koira vaikuttaa saaneen selkeitä traumoja jostain tapahtumasta vain siksi,
ettei omistaja pääse tapahtuneesta yli eikä kykene näin ollen tukemaan koiraa jatkossa.


Muistathan, että ympäristö (vieraat koirat, ihmiset yms) muokkaavat myös koiran käytöstä ja omistaja ei voi hallita ympäristöä. Sinä ja koirasi koulutatte osaltanne siis myös muiden koiria !

Meistä jokainen voi siis omalta osaltaan vähentää tai lisätä kaikkien koirien ohitusongelmia ja tukea jokaista koiraa ja omistajaa koulutustyössä -kuten tämän sivun alussa jo vinkattiinkin. Olkoonkin, että loppuviimein jokainen on vastuussa omasta koirastaan.


Koirakohtaamisten sujuvuuteen vaikuttaa hyvin moni seikka.

Tarvittaessa Sasupan auttaa sinua oivaltaman, mistä ongelma kiikastaa ja toimii tukenasi harjoittelussa.

Jos koirasi käyttäytyy mielestäsi ei toivotusti, sinä voit silti käyttäytyä hyvin -Ethän suotta häpeile koiraasi!